top of page
Fatma Solakoğlu

29-Tam Ölçüsüyle Nefis Bir Salma Pilav Tarifi

Güncelleme tarihi: 6 gün önce


Bu kez de Pilavlar ve Makarnalar kategorimizden çok faydalı olduğuna inandığımız bir tarif: Salma Pilav Tarifi. Pilavınızın lezzetli ve tane tane olması için ille de kavurmanıza gerek yok. İyi cins bir pirinciniz varsa ve bu iyi cins pirinç iyi koşullarda depolandıysa salma tekniği ile pilav pişirmek için neredeyse tamamsınız demektir. Ayrıca kapağı sıkıca kapanan bir pilav tenceresi ve en önemlisi ince ayar kademeli ayarlanabilir bir ocağınız olması da iyi olur. Çünkü pilavınızı pişirirken çok düşük ısı derecelerine -200W (Orta ateş 800W) veya 80 derece- ihtiyacınız olacak.



Salma Pilav Tarifi



Salma Pilav Tarifi

Servis: 4-6 kişilik

Ustalık: Orta

Hazırlama süresi: 5 dk

Pişme süresi: 10 dk



Malzeme ve Ön Hazırlık


  • Ölçü: 2 sbr iyi cins pirinç* + 3 sbr +/- 1 parmak kaynar su

  • Yağlar: "toplamda 1/2 çyb" zeytinyağı-çiçek yağı-1 yemek kaşığı tereyağı karışımı (tereyağını pişen pilavı üstüne cila olarak da alabilirsiniz -aşağıda bahsettik)

  • 1-2 ykş arpa şehriye

  • tuz


*İyi cins pirinç için baldo veya osmancık pirinç alabilirsiniz. Bunları alırken TETT bilgisini kontrol edin -gerçi bu bilgi pek güvenilir olmuyor. Dökme olarak alıyorsanız bir avuç alıp koklayın, rutubetli gibi kötü bir koku alıyorsanız baldo vb farketmez, bunu almayın.



Yapılışı





  1. Ön işlemler: Pirinci 2-3 su yıkayıp süzülmeye bırakın.

  2. Pişirme: Kapağı sıkıca kapanan, tercihan yayvan bir pilav tenceresine yağları alıp orta ateşte ısıtın. (Alternatif olarak  tereyağını pilav pişip ocak kapandıktan sonra cila olarak, küçük küçük pilavın üstüne dağıtıp kapağı kapatabilirsiniz.) Şehriyeyi ekleyip altın sarısı renk alana kadar arada çevirerek kavurun. Şehriye rengini alınca kaynar suyu ilave edin. Su tıkırdayınca pirinci ekleyip kapağı kapatın.

    1. 3 dk orta ateşte pişsin.

    2. Pilavı güzelce karıştırın. 8 dk çok kısık ateşte pişsin.

  3. Son işlemler: Pilavı spatülle alt üst edin. Pişme durumunu kontrol edin. Tamam veya çok hafif diri ise ocağı kapatıp en az 10-15 dk demlenmeye bırakın. (Pişmemiş ise 1/2 çyb daha sıcak su ekleyip 3 dk daha çok kısık ateşte pişsin.)

  4. Servisi: Sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.



 


Bir pilav tarifi olarak Salma Pilav Tarifi'ni nasıl buldunuz? Denemeyi ister misiniz? Denediyseniz lütfen yorum ve görsellerinizi bu sayfanın alt kısmındaki paylaşım noktasında paylaşın. Aynı noktada dilerseniz çıktı da alabilirsiniz.


Pilav ve Makarnalar kategorisinden birbirinden lezzetli birçok tarifler ve yüzlerce enfes yemek tarifi için aşağıdaki formu doldurup Lezzet Kutusu'na üye olmayı unutmayın.


Aşağıdaki linklerden sosyal medya ve YouTube'da da Lezzet Kutusu'nu takip edebilirsiniz.


Afiyet olsun.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page